SVI ŽELE BIJELE ZUBE

Američka dentalna udruga (American Dental Association) provela je anketu i pitala sudionike što bi najviše željeli promijeniti na svom osmijehu. Najčešći odgovor bio je da žele bjelje zube. To je u skladu s drugim istraživanjima koja pokazuju jasan trend da se potrošači sve više bave izgledom svojih zubi. Osnovna potreba za zdravim zubima evoluirala je u potrebu za zdravim i bijelim zubima. Žuti zubi povezuju se s lošom osobnom higijenom, a također se smatraju znakom starosti. Starenjem zubi prirodno postaju žući. Vanjski caklinski sloj postupno se troši izlažući dentin koji je prirodno žući. Caklina se može štititi tako da se koristi mekana četkica za zube, da se ne četka preagresivno te da se koriste blage paste za zube.

Sve je veća svijest potrošača o mrljama koje nastaju na zubima kao posljedica prehrane. Kako prehrana utječe na boju zubi, razlikuje se od namirnice do namirnice, ali poznato je da neki proizvodi pojačano uzrokuju nakupljanje mrlja.

Trend je da sve više pacijenata kod doktora dentalne medicine traži savjet oko izbjeljivanja zubi.

Profesionalno izbjeljivanje daleko je najbolji izbor. Ne samo da je sigurnije, nego se metoda može savršeno prilagoditi individualnim pacijentovim potrebama. Prije izbjeljivanja treba provjeriti da nema neotkrivenih karijesnih lezija. Pacijenta je važno informirati da izbjeljivanje neće utjecati na krunice, ispune ili ljuskice.

Da bi se osigurao dobar i trajan rezultat, također je pacijenta važno savjetovati kako najučinkovitije održavati postignutu bjelinu zubi. Važno je vanjska obojenja držati pod kontrolom. Većina stomatologa preporučuje mekane četkice za zube i nježnije formulirane zubne paste za izbjeljivanje (većina komercijalnih pasta za izbjeljivanje sadrži određenu količinu abrazivnih sredstava koja odstranjuje plak i kamenac tijekom svakodnevnog četkanja). Postoje i četkice za zube s posebnim čekinjama koje učinkovito uklanjaju mrlje. Korištenje slamke moglo bi se preporučiti pacijentima koji konzumiraju veću količinu pića, kao što su kava, čaj, obojeni ili gazirani sokovi. Pušenje je također jedan od najgorih neprijatelja bijelih zubi.

Kod pacijenata se može pojaviti preosjetljivost nakon terapije tako da je također važno savjetovati ih o tome što učiniti ako im se to dogodi.

Dublje mrlje ili intrinzična obojenja teže je ukloniti. Oni mogu biti uzrokovani prethodnim traumama, određenim lijekovima i antibioticima, ali mogu biti i urođeni. Izbjeljivanje zubi korištenjem vodikovog peroksida ili karbamida pomoći će razbiti dublje mrlje na sitnije komade zbog čega će zubi izgledati svjetlije.

Potrošači isprobavaju razne proizvode za izbjeljivanje jer žele bjelje zube. Mnogi su skeptični prema učinkovitosti  takvih proizvoda. Međutim, ipak ih kupuju jer smatraju da nemaju što izgubiti. Najčešće se kupuju paste za zube s učinkom izbjeljivanja. Ukupno 27% globalno proizvedenih pasta čine upravo one za izbjeljivanje. Za usporedbu,  samo 10% četkica za zube specijalizirano je za tu namjenu. Očekuje se da će te brojke još rasti s obzirom na sve veću potražnju za bijelim zubima.

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Vizija časopisa Esthetic&Design je publiciranje članka i ponuda vezanih za minimalno invazivne, nekirurške i anti-age metode u estetici lica i tijela.
Uz stručne teme, ostali sadržaj u časopisu vezan je za zdravlje, ljepotu, fashion, wellness, rejuvenaciju i unutarnju obnovu.

Časopis E&D osmišljen je po uzoru na poznate svjetske časopise i kao takav jedini je u Hrvatskoj. Urednik časopisa je Boris Banović, hrvatski modni dizajner.

Od 2022. godine časopis je dostupan isključivo u digitalnom izdanju

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Viktor |