KAKO SE PRIKLADNO POSLOVNO ODJENUTI

I sami si često postavljamo pitanje kako se prikladno odjenuti za posao.

Najbolje da vam pomognemo oko toga, ovako na brzinu s osnovnim stilovima odijevanja, a u detalje ćemo pisati u narednim kolumnama.

Poslovni ležerni stil obično se definira kao stil odijevanja koji je manje formalan od tradicionalnog poslovnog odijevanja, ali je i dalje namijenjen stvaranju profesionalnog i poslovnog dojma. Drugim riječima, poslovni ležerni stil odijevanja potiče zaposlenike da „projiciraju“ profesionalnu, poslovnu sliku, a da pritom uživaju u prednostima ležernije i opuštenije odjeće. Zaposlenici se ovako mogu odijevati jedino kada prilika to dopusti, poput team bildinga ili možda petkom u nekim tvrtkama.

Visoki management ili osobe u izvršnoj vlasti kompanije elegantnijeg su stila. To je jedini standard za one koji ostvaruju mnogo kontakata s klijentima i mora biti na nivou.

  • Sportski sako, fini džemper, nježno obojene košulje, štofane vunene hlače te kožne mokasinke ili cipele na vezanje izbor su za muškarce.
  • Za žene se preporuča unikatni nakit i modni dodaci, moderna odjevna kombinacija vedrih, ali ne napadnih boja, cipele moraju biti na malu petu ili za one hrabrije dame na visoku petu, s time da moraju uvijek izgledati jednostavno i elegantno. Odjeća mora biti u drugom planu i ne privlačiti poglede.

Tradicionalna poslovna odjeća može se sažeti u dvije riječi: odijelo i kravata. Unatoč popularnosti poslovnog ležernog stila, tradicionalan poslovna odjeća još je uvijek tu i većina poslovnih ljudi mora se tako oblačiti.

  • Tradicionalna poslovna odjeća za muškarce podrazumijeva odijelo, kravatu, poslovnu košulju, elegantne kožne cipele i prigodne modne dodatke kao što je primjerice aktovka, tj. sada su dopušteni tableti u kožnim futrolama.
  • Za žene to znači žensko poslovno odijelo ili hlače u kombinaciji s bluzom bez dekoltea, čarape, zatvorene cipele na prigodnu petu te odgovarajući poslovni pribor, uključujući aktovku, mapu za papire i slično. Nakit, šminka i parfem trebaju biti što suptilniji.

Osobe u upravnom odboru tvrtke zahtijevaju najluksuzniju tkaninu. To je standard usvojen od strane brojnih tvrtka i institucija.

  • Muškarci nose najkvalitetnija vunena odijela u kombinaciji s bijelom pamučnom poslovnom košuljom. Francuske manžete su na izbor. Kao i gumbi za manžete. Svilena kravata jednostavnog i decentnog dezena i boje te klasični sat pridonose dojmu.
  • Žene također nose najkvalitetnija odijela od vune ili svile, kao i najkvalitetnije bluze. Kožni pojasevi i svileni šalovi su opcionalni. Preporuča se zlatni nakit te klasičan sat.

Poslovno odijelo za ženu sastoji se od košulje, sakoa, suknje ili hlača. Cilj je ujediniti praktičnost, eleganciju i trenutačna modna kretanja, ali u skladu s godinama i zanimanjem.

Nadam se da sam vam je barem malo jasnije kako se tko odijeva u nekoj tvrtki, a to će vam pomoći i pri odlaska na intervju za posao.

U sljedećim kolumnama ćemo malo više ući u detalje poslovnog odijevanja i u poslovnim prigodama, do tada, budite skockani.

Uredništvo Esthetic&Design

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Vizija časopisa Esthetic&Design je publiciranje članka i ponuda vezanih za minimalno invazivne, nekirurške i anti-age metode u estetici lica i tijela.
Uz stručne teme, ostali sadržaj u časopisu vezan je za zdravlje, ljepotu, fashion, wellness, rejuvenaciju i unutarnju obnovu.

Časopis E&D osmišljen je po uzoru na poznate svjetske časopise i kao takav jedini je u Hrvatskoj. Urednik časopisa je Boris Banović, hrvatski modni dizajner.

Od 2022. godine časopis je dostupan isključivo u digitalnom izdanju

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Viktor |