Slika @ prof. Dubravka Knezović - Zlatarić

IZBJELJIVANJE ZUBA KAO OVISNOST

Ovisnost o izbjeljivanju stanje je o kojem sve češće govore američki doktori dentalne medicine. “Bleachorexia” ima alarmantne posljedice. Pogođeni se bore s ozbiljnim i nepovratnim oštećenjem cakline i desni.

Jedni imaju sreće s genima, drugima treba pomoć s kemikalijama za postizanje ” hollywoodskog osmijeha”. Mnoge zvijezde su platile malo bogatstvo za svoje biserno bijelo zube, tako da na crvenom tepihu ili u popularnim magazinima mogu zasjati u punom sjaju. Pri tome je želja za bijelim zubima stara koliko i samo čovječanstvo. Dok su se nekada koristile tvari ili kućni pripravci, kao što su ljudski urin, sok od limuna i kasnije soda bikarbona kako bi se odstranile mrlje od kave i sl. s površine zuba, danas se obojeni zubi posvjetljuju proizvodima za izbjeljivanje dostupnima u slobodnoj prodaji ili profesionalnim proizvodima za izbjeljivanje kod kuće (home bleaching) ili u ordinaciji (in office) pod stručnim nadzorom.

Međutim, kao što je to često slučaj s lijepim stvarima u životu, one imaju visok potencijal izazivanja ovisnosti – pa tako i izbjeljivanje zuba. Američka profesionalna boksačica, Mia St. John, tijekom svoje karijere i prisutnosti u medijima razvila je svojevrsnu opsjednutost stalnim izbjeljivanjem zuba. Nije joj više bilo dovoljno imati samo prirodno bijele zube. Oni su morali biti bjelji od bijele. Stručnjaci ovu ovisnost nazivaju “bleachorexia”. Kao što bivša WBC prvakinja trenutno u medijima izjavljuje, izbjeljivanje zuba njezine je zube pretvorilo doslovno u kašu. Zbog kontinuiranog korištenja karbamid-peroksida, kemijske tvari koja se koristi za izbjeljivanje, caklina joj se raspala. Zubi su postali porozni i krhki kao posljedica demineralizacije te su usto postali ekstremno preosjetljivi. Također je zahvaćeno i okolno meko tkivo. Na Miju St. John upozorenja njezinog terapeuta ostavila su snažan dojam: ponovno se vratila zdravim intervalima izbjeljivanja. Slučajevi poput ovog pokazuju da izbjeljivanje treba koristiti s oprezom i pod stručnim nadzorom.

Kada imate potrebu ili želju izbijeliti zube, prvo se obratite Vašem doktoru dentalne medicine.

dr. Nevia Delalle

Poliklinika Dermalife
Ilica 203, Zagreb | T: +385 3705 326 | www.dermalife.hr

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Vizija časopisa Esthetic&Design je publiciranje članka i ponuda vezanih za minimalno invazivne, nekirurške i anti-age metode u estetici lica i tijela.
Uz stručne teme, ostali sadržaj u časopisu vezan je za zdravlje, ljepotu, fashion, wellness, rejuvenaciju i unutarnju obnovu.

Časopis E&D osmišljen je po uzoru na poznate svjetske časopise i kao takav jedini je u Hrvatskoj. Urednik časopisa je Boris Banović, hrvatski modni dizajner.

Od 2022. godine časopis je dostupan isključivo u digitalnom izdanju

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Viktor |