BUDITE PAŽLJIVI KOGA LJUBITE!

Da li je ljubljenje štetno za vaše zdravlje? Academy of General Dentistry (AGD) upozorava da samo jednim poljupcem parovi mogu dijeliti više od 500 različitih vrsta bolesti koje uzrokuju bakterije i virusi. „Ne znati koga ljubite može biti jednako opasno za vas kao i imati više seksualnih partnera”, kaže AGD glasnogovornica Connie White.

 Prije nego se namrštite dr. White nabraja najčešće bolesti i viruse koje vi i vaš dragi možete prenijeti jedno na drugo dok izmjenjujete poljupce:

Herpes labialis

 Glavni je uzročnik hladnih čireva virus herpesa. Pojavljuju se kao mali, bistri, tekućinom ispunjeni mjehurići oko usta i usana. Mjehurići su zarazni, pogotovo ako puknu. Čak i ranice mogu biti zarazne.

„Rana u blizini usana najčešće je herpes“, kaže dr. White. „Pravilo je da treba izbjegavati intiman kontakt s osobom koja ima bilo kakvu vidljivu ranu blizu usana!“

Prehlada

Ako osjećate prehladu ili ste lagano pod utjecajem virusa gripe, dr. White predlaže izbjegavanje bliskog susreta s voljenom osobom. Virus prehlade i gripe vrlo se lako prenosi putem sline ili sekretom iz nosa bolesne osobe. Bljak!

Mononukleoza

Mononukleoza, poznata i kao bolest poljupca, lako se prenosi putem poljupca kao i dijeljenjem hrane, šalica, posuđa ili slamki.

„Ljudi mogu izgledati zdravi, ali vi nemate predodžbu koje bolesti nose“, kaže dr. White. „Da biste zaštitili sebe, upoznajte osobu s kojom se ljubite.“

Dobre vijesti

Ako ste još uvijek raspoloženi,  vi  i vaš partner ste zdravi,  poljupci mogu doprinijeti vašem oralnom zdravlju povećanom proizvodnjom sline. Slina pomaže isprati ostatke hrane i bakterije uzročnike karijesa. Također štiti zube od propadanja neutralizirajući štetne kiseline.

Zadah

Još jedna važna stvar koju treba razmotriti jest kako održati vaš dah u svježem izdanju. Dr. White daje par savjeta za svježi dah:

  • Izbjegavajte začinjenu hranu kao što su crveni i bijeli luk i kavu. Tragovi ove hrane i pića mogu se otkriti u dahu osobe do 72 sata nakon probave.
  • Četkajte i čistite svoje zube barem dva puta dnevno. Ne zaboravite iščetkati i jezik, obraze i gornji dio usta.
  • Žvačite žvakaće gume bez šećera poslije svakog obroka kako biste uklonili ostatke hrane koji su se zaglavili između zuba.

„Ako ove metode ne ublaže neugodan zadah, trebali biste zakazati pregled kod svog doktora dentalne medicine kako biste uklonili uzrok“, poručuje dr. White.

„Ako vaš terapeut vjeruje da je problem uzrokovan interno, npr. zbog infekcije, može vas uputiti obiteljskom liječniku ili specijalistu koji će vam pomoći u otklanjanju problema.“

Esthetic&Design 

Plaćeni oglas
Plaćeni oglas

Kontakt

O nama

Vizija časopisa Esthetic&Design je publiciranje članka i ponuda vezanih za minimalno invazivne, nekirurške i anti-age metode u estetici lica i tijela.
Uz stručne teme, ostali sadržaj u časopisu vezan je za zdravlje, ljepotu, fashion, wellness, rejuvenaciju i unutarnju obnovu.

Časopis E&D osmišljen je po uzoru na poznate svjetske časopise i kao takav jedini je u Hrvatskoj. Urednik časopisa je Boris Banović, hrvatski modni dizajner.

Od 2022. godine časopis je dostupan isključivo u digitalnom izdanju

© Sva prava Dental Media Grupa – 2023 | Web dizajn i izrada by Viktor |